Mediatips voor jouw dreumes, peuter of kleuter

Mediatips

27 maart 2021Nu je aan de slag gaat met het Mediamomentje van de dag krijg je steeds beter inzicht in de interesses van jouw kind. Wil je nog meer uit je Mediamomentje halen of ben je op zoek naar geschikte media voor je kind? Gebruik dan de mediatips voor thuis van Mediasmarties.

Mediatips voor thuis

De mediatips voor thuis laten zien welke media, zoals: prentenboeken, filmpjes en apps geschikt zijn voor dreumesen (1-2 jaar), peuters (2-4 jaar) en kleuters (4-6 jaar). Als ouder ken jij jouw kind het beste. De categorie├źn zijn een indicatie en je kunt zelf bepalen welke media bij jouw kind passen. Dit afhankelijk van de persoonlijke ontwikkeling en de individuele interesses.

┬╗ Bekijk de mediatips voor thuis

Zelf media beoordelen

Waar moeten goede filmpjes, apps en prentenboeken aan voldoen:

  • Let op het taalgebruik en of er een verhaal of herkenbare situatie in zit.
  • Zorg ervoor dat er geen (grote) tijdsprongen in zitten of in het geval van een video, de video niet te lang duurt.
  • Bij materiaal voor peuters, zoals in een prentenboek, mag het een beknopt verhaal zijn omdat het hier voornamelijk om woordjes en korte zinnen gaat
  • Bij media voor kleuters is het goed als er een verhaallijn in zit met een klein probleem die moet worden opgelost. Deze beginnende complexe verhalen zijn heel interessant, omdat ouders deze kunnen gebruiken om gesprekken over te voeren. Hiermee prikkel en stimuleer je de ontwikkeling van een jong kind. Het maakt hierbij niet veel uit welk medium je gebruikt, als het maar geschikt is voor het kind, het kind het leuk vindt en je er als ouder een gesprek over kan voeren met je kind.

Wil je als ouder met de Media Ukkie Dagen aan de slag? Bekijk het Mediamomentjes van de dag of lees de antwoorden op veelgestelde vragen van ouders.


Praat op sociale media mee via de hashtag #MUD21.

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen.