Mediamomentje van 28 maart: voorbeeldrol 

Mediamomentje van 28 maart

28 maart 2020In veel gezinnen is de afgelopen periode meer gebruik gemaakt van scherm media. Veel ouders hebben dan ook moeite met het vinden van de juiste balans. Om je te helpen media een plek te geven in de opvoeding krijg je deze week iedere dag een tip. Met deze tip kun je samen met je kind een on- of offline mediamomentje te creëren. Met het Mediamomentje van 28 maart dagen we je uit om te kijken naar je eigen mediagebruik.

Het Mediamomentje van de dag is samengesteld door Denise Bontje, expert op het gebied van mediaopvoeding en jonge kinderen.

Mediamomentje van 28 maart: voorbeeldrol

Ga eens bij jezelf na: Geef je het voorbeeld dat past bij hoe je wil dat je kind omgaat met media? Uit het Iene Miene Media-onderzoek 2021 komt naar voren dat bijna 60% van de ouders vindt dat hun eigen schermgebruik een voorbeeld schetst voor hun kind. Dus geef jij het goede voorbeeld? Of ben je stiekem toch veel met je smartphone en sociale media bezig? Las dan een Data Detox in voor jezelf. Of test hoe het zit met jouw digitale balans.

» Bekijk alle voorgaande mediamomentjes

Wat is mediaopvoeding eigenlijk?

Je doet aan mediaopvoeding als je een kind leert bewust met media om te gaan. In de praktijk gaat het bijvoorbeeld om spelletjes spelen op de tablet, internetten, lezen en filmpjes kijken. De basis is dat je met het kind praat over media-ervaringen. Ook als je regels en grenzen geeft. Het gesprek met het kind verandert als het ouder wordt.

» Bekijk de tips en adviezen over Mediaopvoeding


Praat op sociale media mee via de hashtag #MUD21.

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen.