Samen plezier maken met het Mediamomentje van de dag

Mediamomentje

26 maart 2020Gebruik jij media ook wel eens als oppas? Uit het Iene Miene Media-onderzoek 2021 blijkt dat maar liefst 75% van de ouders media heel handig vinden als ze zelf even geen tijd hebben om hun kind bezig te houden. Je kind een filmpje laten kijken op de tv of de tablet, zodat je even ongestoord kunt koken of iemand kunt bellen. Je hoeft je hier niet voor te schamen en het is helemaal niet erg, maar het is goed om te weten dat je kind daar niets van opsteekt. Het is namelijk bekend dat jonge kinderen aanzienlijk meer opsteken van educatieve media als een ouder met hen meekijkt of meedoet. Om je daarbij te helpen geven we deze week iedere dag een simpele tip om samen een mediamomentje te beleven.

Mediamomentje van de dag

Tijdens de Media Ukkie Dagen krijg je iedere dag een tip om samen met je kind een mediamomentje te creëren. Het Mediamomentje van de dag is samengesteld door Denise Bontje, expert op het gebied van mediaopvoeding en jonge kinderen.

Het Mediamomentje van de dag helpt je om inzicht te krijgen welke media jouw kind leuk vindt. Het is namelijk goed voor de ontwikkeling van je kind om samen te kijken naar de filmpjes die je kind leuk vindt en hier vervolgens over te praten. Je leert welke onderwerpen, verhalen of dingen je kind leuk, interessant of spannend vindt. Je kan hier vervolgens media bij zoeken die niet alleen geschikt zijn voor de leeftijd of de ontwikkeling van je kind, maar die ook passen bij de interesses van je kind. Ook laat het Mediamomentje van de dag je kijken naar je eigen mediagebruik.
Welk voorbeeld geef je bijvoorbeeld zelf aan je kind?

» Nieuwsgierig geworden? Bekijk snel het Mediamomentje van vandaag

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

In het mediagebruik van je kind ligt meer dan wat je als ouder misschien op het eerste oog ziet.Dreumesen, peuters en kleuters weten bijvoorbeeld al razendsnel hun favoriete app of filmpje te vinden, maar ze zijn nog te klein om er wijs mee om te gaan. Uit het Iene Miene Media-onderzoek 2021 komt naar voren dat jonge kinderen vaker alleen of met broer(s) en/of zus(sen) media gebruiken. Ouders houden hun kind hierbij van een afstandje in de gaten. Dit is handig, want als ouder heb je de handen vrij om iets anders te doen, maar het is bekend dat jonge kinderen aanzienlijk meer opsteken van educatieve media als een ouder met hen meekijkt of meedoet. En als je het kind actief ondersteunt om te raden, mee te doen, of goed op te letten. Zelfs als je niet actief meedoet, is alleen de directe aanwezigheid van jou al genoeg voor je kind om extra op te letten. Naast samen media beleven is ook de afwisseling met andere activiteiten, zoals buitenspelen, erg belangrijk.

Meer informatie over Denise Bontje

Denise Bontje is sinds september 2018 zelfstandige op het gebied van mediaopvoeding en jonge kinderen. Door de jaren heen is zij zich gaan specialiseren in de ontwikkeling van kinderen en media. Om de taal van jonge kinderen te stimuleren was zij bezig met taalprogramma’s, waar zij steeds meer media bij ging gebruiken. Waar dit begon met media als televisie, breidde dit zich al snel uit met de opkomst van de iPad naar digitale media. Tegenwoordig begeleid Denise kinderopvangorganisaties, scholen en bibliotheken om iets te doen aan mediaopvoeding. Zo helpt zij hen bijvoorbeeld met het ontwikkelen van hun visie op media of kijkt zij hoe deze sectoren media gebruiken en dit meer in het programma mee kunnen nemen. Daarnaast beheert Denise, samen met haar zus Manon Bontje, sinds april 2019 de website Mediasmarties, waarin zij kinderen wegwijs willen maken in de wereld vol media.


Praat op sociale media mee via de hashtag #MUD21.

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen.