De opvoedvraag van vandaag over plezier maken

"Wat is een geschikte app voor mijn Yukkie?"

Vandaag wordt de laatste opvoedvraag uitgelicht. Vraag 7 gaat over plezier maken met geschikte media. Het is belangrijk dat kindermedia aansluiten bij de interesses en belevingswereld van jouw kind. Elk kind vind andere boekjes, filmpjes of spelletjes leuk. Waar kun je als ouder of opvoeder op letten? En welke richtlijnen kun je volgen? Hier vind je voorbeelden en adviezen!

Vraag 7: Hoe weet ik welke boekjes, films en spelletjes geschikt zijn voor mijn kind?

Elk kind vindt andere boekjes, filmpjes of spelletjes leuk. Bekijk wat bijvoorbeeld Kijkwijzer en Pegi adviseren. Daarnaast zijn er ook dingen waar je als opvoeder op kunt letten. Blijf veel met je kind praten over wat het ziet, wat het leuk vindt en waarom. Dan ben jij de eerste die het merkt als er iets niet goed gaat. En kun je daarna beter de media uitzoeken die passen bij de interesses en belevingswereld van je kind. Het verschilt per leeftijd waar je op kunt letten.

Baby en dreumes

Tv-programma’s en apps die speciaal voor heel jonge kinderen gemaakt zijn herken je aan: simpele beelden, een heel langzaam tempo en zachte geluiden. Hierdoor kan je ukkie zien en begrijpen wat er gebeurt. Wat écht belangrijk is, is dat je samen met je kind met media bezig bent. Praat, zing, wijs dingen aan en zeg de woorden erbij. Alleen dan leert je kind er iets van.

Peuter

De meeste peuters vinden televisiekijken en spelen met een telefoon of tablet erg leuk. Het is soms handig dat je kind zich zonder jou vermaakt. Maar kleine kinderen zijn vaak niet gewend om filmpjes te kijken en zijn snel overprikkeld. Let dus goed op wat je laat zien.

Kleuter

Vergeet, met alle moderne media, boeken niet. Kinderen willen wel lezen, maar vinden gamen of tv-kijken vaak makkelijker. Daarom hebben ze iets meer hulp nodig om een boek te kiezen dat kan boeien. Blijf voorlezen; bijna alle kinderen vinden dat fijn en het is goed voor hun taalontwikkeling.

» Bekijk het volledige antwoord en de richtlijnen per leeftijd

Gister kreeg je antwoord op vraag 6 over geschikte media. Morgen vatten we alle vragen nog even samen. Op deze manier zijn alle 7 opvoedvragen nog een keer terug te lezen!


Dit antwoord is samengesteld door Opvoeden.nl, Mediaopvoeding.nl en de GroeiGids. Voor meer betrouwbare informatie over mediaopvoeding kun je terecht op deze websites.

Praat op sociale media mee via de hashtag #MUD 20.
Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen