De opvoedvraag van vandaag over risico’s voorkomen

"Mijn kind kijkt soms mee met haar oudere zus, is dat oké?"

Vandaag lichten we opvoedvraag 6 uit! Jonge kinderen zijn dol op media, maar er bestaat een kans dat ze online of op tv per ongeluk iets zien waar ze te jong voor zijn. Er zijn gelukkig veel manieren om dit risico te beperken. Bekijk het antwoord en de adviezen bij deze vraag over geschikte inhoud.

Vraag 6: Hoe zorg ik dat mijn kind geen programma’s of filmpjes ziet waar het te jong voor is?

Er zijn verschillende adviezen die het risico beperken dat je kind online of op tv per ongeluk iets ziet waar het te jong voor is. Kijkwijzer en Pegi geven aan de hand van icoontjes aan of je kind oud genoeg is voor een film of game. Ook zijn er ook speciale softwareprogramma’s die bijhouden hoelang je kind op de computer zit. Bijna alle game-consoles en tablets hebben ingebouwde mogelijkheden om tijd en toegang te bepalen. Voor televisie zijn ook mogelijkheden om de toegang tot bepaalde zenders of programma’s te weigeren op basis van leeftijd. 

» Bekijk het volledige antwoord en de adviezen

Gister werd vraag 5 uitgelicht en morgen lees je het antwoord op vraag 7: “Hoe weet ik welke boekjes, films en spelletjes geschikt zijn voor mijn kind?”


Dit antwoord is samengesteld door Opvoeden.nl, Mediaopvoeding.nl en de GroeiGids. Voor meer betrouwbare informatie over mediaopvoeding kun je terecht op deze websites.

Praat op sociale media mee via de hashtag #MUD20.
Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen