De opvoedvraag van vandaag over online veiligheid

Tijdens de Media Ukkie Dagen lichten we elke dag een herkenbare vraag over media en opvoeding uit. Je wil er altijd voor zorgen dat je kind veilig is. Ook online. Daarom gaat de opvoedvraag van vandaag over over online veiligheid en wat je er aan kan doen om je ukkie te beschermen.

Vraag 5: Hoe zorg ik dat mijn kind veilig is op internet?

Je kunt zelf het beste beoordelen of je jouw kind alleen kunt laten met een tablet of achter de computer. Als je kind alleen is, zul je minder goed zicht hebben op de websites en filmpjes die je kind ziet. Wil je toch een oogje in het zeil houden?

  • Zet de computer in een ruimte waar je zelf ook vaak bent, bijvoorbeeld de huiskamer.
  • Praat met je kind over wat het meemaakt op internet. Vraag op welke sites je kind graag kijkt en wat het daar leuk aan vindt. 
  • Zorg dat je zelf mediawijs genoeg bent om te begrijpen waar je kind mee bezig is. Blijf op de hoogte van de belangrijkste mogelijkheden en gevaren. Kijk daarvoor op Mediawijsheid.nl of Mediaopvoeding.nl.

» Bekijk het volledige antwoord

Gister werd vraag 4 uitgelicht en morgen lees je het antwoord op vraag 6: “Hoe zorg ik dat mijn kind geen programma’s of filmpjes ziet waar het te jong voor is?”


Dit antwoord is samengesteld door Opvoeden.nl, Mediaopvoeding.nl en de GroeiGids. Voor meer betrouwbare informatie over mediaopvoeding kun je terecht op deze websites.

Praat op sociale media mee via de hashtag #MUD20.
Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen