De opvoedvraag van vandaag over samen met media

Het is een ongewone tijd en in veel gezinnen zal er meer gebruik worden gemaakt van media. Voor veel kinderen is de extra schermtijd thuis een feest. Toch roept het bij veel ouders ook vragen op, zoals: ‘Mag mijn kind alleen online?’ De vraag van vandaag gaat daarom over samen media gebruiken.

Vraag 4: Kan ik mijn kind alleen met een tablet laten spelen? Of is samen beter?

Het is goed om actief betrokken te zijn wanneer je kind gebruikmaakt van media. Uit het Iene Miene Media-onderzoek 2020 blijkt dat ouders bewust samen spelen met media als een minder belangrijk onderdeel zien van de opvoeding. De helft van de ouders (48%) kijkt regelmatig mee met de filmpjes die het kind kijkt. En minder dan de helft (42%) kiest regelmatig een leuke website of app uit samen met hun kind. Voor veel ouders liggen hier dus nog kansen. Jonge kinderen leren alleen van beeldschermen, als ze hierbij worden begeleid.

Kortom, samen met je kind media gebruiken is belangrijk. Alle ouders doen dit op een andere manier. Hier zijn dan ook geen vaste regels voor, maar je kunt vasthouden aan drie principes:

  1. Beperken. Beperken houdt in: grenzen stellen en regels geven.
  2. Actief begeleiden. Bij actief begeleiden kun je denken aan veel praten met je kind. Open zelf het gesprek. Stel vragen over wat het kind ziet in bijvoorbeeld een filmpje. En leg uit wat jij daarvan vindt. 
  3. Samen genieten. Hoe kun je samen genieten? Door samen te lezen, kijken en beleven!

» Bekijk het volledige antwoord

Gister werd vraag 3 uitgelicht!
Morgen lees je het antwoord op vraag 5: “Hoe zorg ik dat mijn kind veilig is op internet?”


Dit antwoord is samengesteld door Opvoeden.nl, Mediaopvoeding.nl en de GroeiGids. Voor meer betrouwbare informatie over mediaopvoeding kun je terecht op deze websites.

Praat op sociale media mee via de hashtag #MUD20.
Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen