24Baby: Veilig internetten met je kind

Mediawijsheid betekent dat je verantwoord, veilig en kritisch kan omgaan met (digitale) media. Het kan als ouder lastig zijn om in te schatten wat je kind al wel of niet kan op het gebied van media en internet. Zeker nu hebben veel ouders vragen over schermtijd, geschikte apps en veilig internetten. Met dit artikel van 24Baby over mediawijsheid maak jij je kind wegwijs in de digitale wereld.

Tips voor mediawijsheid:

  • Maak duidelijke afspraken over mediagebruik. Je kind heeft behoefte aan afbakening, daar voelt hij zich het veiligst bij. Stel dus heldere regels en een tijdslimiet op, en handhaaf die consequent.
  • Wees je bewust van wat je kindje wel en niet begrijpt. Mediawijsheid is meer dan begrijpen hoe een smartphone aangaat en hoe je een app opent. Je peuter heeft jou nodig om functies en risico’s uit te leggen, media te duiden en in te grijpen als er iets misgaat. De Media Ukkie Dagen is hét moment om hier samen aandacht aan te geven.
  • Gebruik digitale media niet als ‘zoethoudertje’. Mediagebruik is voor kinderen vooral zinvol als jij er als ouder actief bij betrokken bent. Praat met je peuter over het verhaaltje of laat hem het spelletje uitleggen. Zo is digitale media een toevoeging in plaats van een vervanging.
  • Geef zelf het goede voorbeeld. Wees je bewust van je eigen mediagebruik. Uit het onderzoek van Netwerk Mediawijsheid blijkt dat 22% van de ouders hier moeite mee heeft. Vind jij het vaak lastig om je telefoon weg te leggen en speel je regelmatig voor het slapengaan een spelletje? Dan is het moeilijker voor je kleine om te accepteren dat hij dat niet mag.
  • Zorg voor veilige apparatuur. Pas de instellingen van tablets en smartphones aan zodat ze geschikt zijn voor kinderen. Door filters en parental controls te gebruiken, voorkom je dat je kind dingen te zien krijgt waar hij nog niet aan toe is. Bekijk de tips over het kindvriendelijk maken van je tablet.
  • Gebruik media het liefst samen. Op die manier heb je wat controle over de beelden waar je kindje aan wordt blootgesteld. YouTube Kids is hier een mooi voorbeeld van. Bovendien kan je uitleg geven of hem geruststellen als het toch een beetje te spannend is. 
  • Laat ook zien dat digitale media leuk zijn. Mediawijsheid betekent ook dat je weet wat er allemaal mogelijk is. Laat je kindje eens videobellen met opa en oma als ze op vakantie zijn, of maak samen selfies met grappige filters. Door de leuke én de minder leuke kanten te laten zien, wordt je kleine vanzelf wegwijs in het medialandschap.

Ga voor meer tips over schermtijd, geschikte apps en mediaopvoeding naar het artikel op 24Baby.nl.


Praat op sociale media mee via de hashtag #MUD20.

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen