De opvoedvraag van vandaag over balans houden

Tijdens de Media Ukkie Dagen wordt elke dag een vraag aan de hand van zeven opvoedvragen met een bijbehorend antwoord uitgelicht!  Deze zondag wordt de derde vraag over balans houden met beeldschermen uitgelicht.

Vraag 3: Hoe houd ik grip op het beeldschermgebruik van van mijn kind?

De meeste dreumesen, peuters en kleuters vinden televisiekijken en spelen met een tablet erg leuk. Ze kunnen er ook van leren als je ze hierbij begeleid. Beeldschermen hebben grote aantrekkingskracht op ukkies. Hoe wissel je filmpjes of digitale boekjes en spelletjes af met activiteiten zoals buitenspelen, knutselen, praten en voorlezen? Hoe ga je hier als ouder of opvoeder het beste mee om? We lichten 3 manieren uit!

Zo houd je grip:

  • Gebruik tv, tablet en computer zoveel mogelijk op vaste momenten. Zo voorkom je dat je kind op andere momenten gaat zeuren of niet meer wil stoppen met kijken of spelen.
  • Leer je peuter om de tv uit te doen als het programma afgelopen is. Leg de tablet weg als jullie wat anders gaan doen. Zo leert je kind vanzelf dat er vaste media-momenten zijn.
  • Maak een eigen afspeellijst van YouTube-filmpjes en zet die in het beginscherm van je tablet. Zo kan je kind ze gemakkelijk vinden en voorkom je dat je kind iets aanklikt wat niet oké is. Of maak gebruik van YouTube Kids.

» Bekijk het volledige antwoord met meer manieren om grip te houden

Gister werd vraag 2 uitgelicht!
Morgen vraag 4: “Kan ik mijn kind alleen met een tablet laten spelen? Of is samen beter?”


Dit antwoord is samengesteld door Opvoeden.nl, Mediaopvoeding.nl en de GroeiGids. Voor meer betrouwbare informatie over mediaopvoeding kun je terecht op deze websites.

Praat op sociale media mee via de hashtag #MUD20.
Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen