Actief de week door met (en zonder) media

Speciaal voor de Media Ukkie Dagen geeft expert mediaopvoeding Denise Bontje tips om in tijden van Corona bewust met media aan de slag te gaan. Ze bedacht een handige tool om de week door te komen met én zonder media.

“Jonge kinderen hebben het recht om op te groeien in een wereld waarin ze bewust met media om leren gaan. Lezend, kijkend, luisterend, spelend en al doende. Met én zonder scherm. Binnen én buiten. Online én offline.”

Media Ukkie Dagen in tijden van Corona

“Dit zijn misschien wel de meest rake Media Ukkie Dagen ooit. Het valt immers precies in de weken waarin we meer en meer aangewezen zijn op devices om online contact te hebben met elkaar. De campagne is bedoeld om aandacht te vragen voor bewust mediagebruik met jonge kinderen. Normaal gesproken organiseren tal van bibliotheken, kinderopvangorganisaties en scholen activiteiten zoals ouderavonden. Om ouders bewust te maken van het belang van mediaopvoeding en ze te inspireren om op een actieve manier met media om te gaan.

Maar door de strikte landelijke maatregelen in verband met corona zijn de kinderopvangorganisaties, scholen en bibliotheken allemaal dicht en zijn activiteiten afgelast. Terecht natuurlijk, want gezondheid staat altijd bovenaan.”

Besteed juist nu aandacht aan mediaopvoeding

“Ondertussen is het wél belangrijk om thuis aandacht te besteden aan mediaopvoeding. Juist nu. Met zeker nog een week de kinderen thuis (en wellicht langer) ligt het gevaar op de loer dat kinderen uren aan de tablet geplakt liggen. Dat lijkt in het begin een goede oplossing (papa of mama kan daardoor nog wat thuiswerken), maar het is belangrijk je te realiseren dat je daarmee al snel een gewoonte kweekt die er lastig uit te krijgen is.

Hoe moeilijk ook: wissel het spelen en leren met en zonder tablet af. Hoe? Ik zet een paar tips op een rijtje:

  • Houd bij mediagebruik de 20-20-2-regel voor zover mogelijk in acht: dat betekent dat je kind na twintig minuten beeldscherm of boek, de ogen 20 seconden rust geeft en elke dag liefst 2 uur buiten is.
  • Maak een globale dag- of weekplanning waarbij je binnen en buiten zijn afwisselt. En spelen met en zonder scherm afwisselt.
  • Kies bewust voor media die aansluiten bij de kinderen, zowel qua interesse als qua (ontwikkelings-)leeftijd
  • Ga samen uit op ontdekking en combineer verschillende media: lees ze voor (of laat ze lezen), kijk, luister, speel en doe rondom een onderwerp.
  • Kijk ook of je consumeren kunt afwisselen met produceren. Met andere woorden: laat kinderen zien dat er verschillende mogelijkheden zijn om met media om te gaan.
  • Laat zien dat lezen op verschillende manieren kan: luister samen naar een luisterboek, lees voor, lees samen, kijk naar een voorleesfilmpje et cetera.”

Waar vind je geschikte media en waar begin je met mediaopvoeding? Neem een kijkje op de tips-pagina. Hier vind je concrete tips voor geschikte inhoud, veiligheid, balans, plezier en het samendoen.

Actief de week door met (en zonder) media

“Als je als gezin meer samen thuis bent, kan het erin sluipen dat je toch vooral veel achter of voor het scherm zit dan je misschien zou willen. Ben je op zoek naar balans in mediagebruik? Gebruik dan de kaart: Actief de week door met (en zonder) media! Vul de kaart samen in en maak afspraken om activiteiten zoals bewegen en schermgebruik goed af te wisselen. De kaart kun je gebruiken als basis. Maak hem samen met je kind(eren) op maat. Wat zouden zij graag (samen) willen lezen? Of kijken? Daag ze uit en geef ze ruimte om te lezen, kijken, luisteren, spelen én doen! Alleen en samen. Met en zonder scherm.”

Doe-tip voor thuis

“Wees creatief. Zoek samen online recepten op en laat kinderen in huis kijken of de ingrediënten in huis zijn. Wat ontbreekt er? Haal het zo mogelijk nog in huis en ga samen aan de slag. Op die manier is je kind bezig met technisch lezen (het recept), begrijpend lezen (wat moet je precies doen), rekenen (hoeveel heb je nodig van elk ingrediënt), overleggen en keuzes maken (wat gaan we maken), samenwerken en praktijk (taken verdelen en aan de slag)! Hoe ouder het kind, hoe meer ze zelfstandig kunnen doen, maar help waar nodig!”

Niet vergeten!

“Oh en voor ik het vergeet: denk ook aan het voorbeeld dat je zelf geeft. Het is heel begrijpelijk dat je nu meer bezig bent met het nieuws en daardoor wat vaker op je telefoon, tablet of naar de tv kijkt. Maar wissel dat zelf ook af. Laat zien dat je ook zonder kunt.

Laat je tijdens de Media Ukkie Dagen inspireren om weer bewust met media bezig te zijn en vooral van te genieten van de mogelijkheden die media kunnen bieden op momenten dat je niet fysiek bij elkaar kunt zijn.”

Bekijk ook de opvoedvraag:
“Hoe ga ik om met het mediagebruik van mijn kind nu we veel samen thuis zijn?”

Veel gezinnen zitten de komende tijd thuis. De kleintjes gaan misschien niet meer naar de opvang of school en vragen meer aandacht. Terwijl je als ouder misschien ook wel moet werken vanuit huis. Hoe voorkom je dat je kind te lang achter een beeldscherm zit? Hoe zorg je voor structuur? En waar beleef je samen plezier aan? Deze tien manieren helpen je op weg.


Praat op sociale media mee via de hashtag #MUD20.
Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen