Terugblik #MUD19: van speen tot game en van digitaal voorleesuurtje tot babycafé

MUD20 Media Ukkie Dagen

Wat is goede content voor jonge kinderen (0 t/m 6 jaar)? Hoe zit het met schermtijd? Waar begin je als je aan de slag wilt met mediaopvoeding? Tijdens de Media Ukkie Dagen worden ouders en opvoeders op weg geholpen met deze en vele andere vragen. Dit jaar vonden er meer dan 120 activiteiten plaats door het hele land, zoals voorleesuurtjes, ouderbijeenkomsten, speelochtenden en coderdojo’s. Ook werd er een review van 7 jaar Iene Miene Media-onderzoek gepresenteerd naar mediagebruik in gezinnen, plus onderzoek naar de informatiebehoeften van ouders en de ervaringen en uitdagingen van (opvoed)professionals. Netwerk Mediawijsheid blikt terug op weer een mooie campagneweek.

De Media Ukkie Dagen vonden plaats van 29 maart t/m 5 april 2019 en draaiden om het thema ‘van speen tot game’. Ouders en opvoeders vonden volop tips op de campagnewebsite, bestaand uit aanbod van het netwerk op gebied van mediaopvoeding. Denk aan geschikte apps, handige websites en leuke prentenboeken, opgedeeld in de vijf kanten van de MediaDiamant (Plezier, Inhoud, Samen, Veilig, Balans). Ook voor professionals waren handige tools, publicaties en andere inspiratie verzameld. De hele week werden mooie materialen, handige tools en informatieve websites uitgelicht in nieuwsberichten.

Het laatste onderzoek

Een review van zeven jaar Iene Miene Media-onderzoek (2012-2018), uitgevoerd door Hogeschool Windesheim in opdracht van Netwerk Mediawijsheid, laat zien dat kinderen van 0 t/m 6 jaar hun dagelijkse schermtijd van gemiddeld anderhalf uur met nog eens een kwartier uitgebreid hebben. Bovendien gebruiken ze die schermen ook steeds vaker in hun eentje. Ouders zetten het scherm steeds meer in als middel om hun kind even zoet te houden, of om te belonen.

Ook uit een enquête, gehouden onder het Landelijk Ouderpanel van Stichting Opvoeden.nl, blijkt dat de helft van de ouders media inzet als ze bijvoorbeeld bezig zijn met een huishoudelijke taak zoals koken. Verder zetten ouders media bij hun kleine kinderen in als ‘lokkertje’ om het bordje leeg te eten, maar ook om samen te ontspannen, of als hun kind vermoeid of ziek is.

Eén op de drie ouders zegt regelmatig de bibliotheek en het CJG, het consultatiebureau of de GGD te raadplegen. Mediaopvoeding maakt echter niet altijd vanzelfsprekend onderdeel uit van de opvoedinformatie die deze laatstgenoemde instanties bieden, zo blijkt uit een veldscan onder een tiental professionals, verricht door het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) in opdracht van het Netwerk Mediawijsheid.

» Alle onderzoeksresultaten op een rij
» Persbericht: Bingewatchen komt steeds vaker voor onder jonge kinderen

#MUD19 in het land

Een aantal highlights uit de meer dan 120 activiteiten op de kaart:

Informatiebijeenkomsten en lezingen

  • Bij Bibliotheek VANnU On Tour stond een lezing over autisme en ADHD door iQ Coaches op het programma (Bibliotheek Roosendaal). Tijdens de lezing werd er specifiek aandacht besteed aan het omgaan met media.
  • Hoe ga je verantwoord om met digitale media en kinderen? IJsfontein organiseerde een lezing voor ouders die willen weten hoe ze het ‘goed’ kunnen doen.
  • Bij Stadkamer Centrum in Zwolle vond een informatieochtend plaats in het kader van het #MUD19 thema: Van speen tot game.
  • In een AppLab in Bibliotheek Lek & IJssel hielpen media- en leesadviseurs ouders op weg met interessante en leuke tips over apps, websites en tablets.
  • Media-iq bood ouders en opvoeders in een lezing in Zwolle de handvatten om actief aan de slag te gaan met mediawijsheid.

Ouder en kind aan de slag

  • De OBA organiseerde in samenwerking met Cinekid & YipYip een avond in het teken van het jonge kind & media, waar onder meer werd gesproken over de totstandkoming van educatieve en verhalende apps en bezoekers zelf aan de slag konden in het Cinekid Applab.
  • De zoektocht naar de juiste balans en bijzondere apps: de Bibliotheek Haarlemmermeer hielp ouders op weg met een Cinekid Mini Applab in Het Cultuurgebouw.
  • Bij de Bibliotheek aan de Vliet (Leidschendam) stond het belang van spel en speelgoed voor de ontwikkeling van jonge kinderen centraal in het Babycafé XL.
  • Op een speelse manier leren programmeren met robots? Bij Bibliotheek Lek & IJssel IJsselstein zetten kinderen hierin hun eerste stappen. Ook in de Bibliotheek Heiloo konden ukkies samen met hun ouders aan de slag met robotjes en de basisbeginselen van het programmeren.
  • Hoe kunnen digitale media een aanvulling zijn? Bibliotheek De Lage Beemden (Boekel) liet ouders zien hoe ze digitale media kunnen combineren met een prentenboek tijdens een digitale voorleesactiviteit.

Alle activiteiten vind je hier terug.

Uit het netwerk

Zoals ieder jaar speelden netwerkpartners en andere betrokken organisaties een belangrijke rol in de campagne.

Zo lanceerde BoekStart (Stichting Lezen & de Koninklijke Bibliotheek) een nieuwe editie van de brochure ‘Spelen leren’ voor de kinderopvang en bracht de JGZ-academie haar e-learning over mediaopvoeding onder de aandacht, bedoeld voor professionals in de jeugdgezondheidszorg. HJK (De Wereld van het Jonge Kind) publiceerde een special over mediaopvoeding en stelde het artikel ‘Jonge kinderen en media’ van Peter Nikken beschikbaar.

Bibliotheek Utrecht sprak met Lili, ouder van drie kinderen over hoe zij mediaopvoeding aanpakt. Uitgeverij Zwijsen haakte op de campagne in door gamen, bewegen en leren centraal te zetten. Ook werden op meerdere plekken handige brochures en folders uitgedeeld, zo konden opvoeders bij Gastouderbureau Welkom Kind terecht voor de MediaDiamant.

Bureau Jeugd en Media publiceerde verschillende blogartikelen:
Mediaopvoeding in de kinderopvang
Ukkies spelen langer en vaker alleen met een tablet
Onderzoek naar gebruik media door jonge kinderen
Wat kan de kinderopvang doen aan mediaopvoeding?

Ook op Mediawijzer.net werd geblogd door experts uit het veld:
Mediaopvoeding in de bibliotheek: maak keuzes! (Probiblio)
Mediaopvoeding in de bibliotheek: tips voor de praktijk (Probiblio)
Media en het jengelende jonge kind: de bieb weet raad (Cubiss)

Nieuw: kleurige MediaDiamant-brochures voor verschillende leeftijden

 De MediaDiamant is een handige wegwijzer, gericht op 5 kanten die samen de belangrijkste onderdelen van mediaopvoeding vormen: Plezier, Samen, Veilig, Inhoud en Balans. De MediaDiamant biedt naast de algemene informatie ook concrete tips per leeftijdsgroep, waaronder 0 t/m 5 jaar. Tijdens de Media Ukkie Dagen zijn kleurige brochures voor alle leeftijdsgroepen uitgebracht en deelden onder andere bibliotheken ze uit. Download de brochures hier.

» Informatie over de MediaDiamant voor professionals vind je op Mediawijzer.net
» Informatie over de MediaDiamant voor ouders/opvoeders vind je op Mediawijsheid.nl

In de media

Een greep uit de berichten die rond de Media Ukkie Dagen o.a. in kranten, online en op televisie verschenen:

Ook verschenen er berichten in onder andere Vakblad Vroeg, RTV Zwolle, PrimaOnderwijs, De Stentor, Tubantia, Ouders van Nu en De Twentsche Courant. Ook de blogs Mamaschrijft en MamaLou blogt besteedden aandacht aan de campagne.

Meer teruglezen? Check #MUD19 op Twitter, Instagram en Facebook.

Bedankt!

Heel hartelijk dank aan alle netwerkpartners, professionals, organisaties, ouders, opvoeders, media, bloggers en anderen die tijdens de Media Ukkie Dagen geholpen hebben om de mediaopvoeding van de allerkleinsten onder de aandacht te brengen.

Op de hoogte blijven? Houd mediaukkiedagen.nl in de gaten en meld je aan voor de nieuwsbrief van Mediawijzer.net.