De MediaDiamant uitgelicht: een overzicht

Veel opvoedvragen van ouders gaan over het mediagebruik van kinderen. Je wil je kind goed begeleiden maar weet niet altijd hoe. Om hen hierbij te helpen heeft het Netwerk Mediawijsheid de ‘MediaDiamant – Wegwijs in mediaopvoeding‘ ontwikkeld. De MediaDiamant bestaat uit vijf kanten, die elk staan voor een onderdeel van mediaopvoeding. Tijdens de Media Ukkie Dagen stond iedere dag een kant van de MediaDiamant in de spotlight. Vandaag geven we een overzicht.

Plezier – geniet van de mogelijkheden

Bijna alle ouders laten hun kind media gebruiken omdat het leuk is en omdat ze er iets van kunnen leren. Je kunt samen met je kind genieten van leuke en leerzame films en spelletjes, jullie kunnen media inzetten om lekker creatief bezig te zijn en je kunt media gebruiken om contact te hebben met anderen, bijvoorbeeld met opa en oma.
» Lees de tips om de mogelijkheden te benutten

Veilig – voorkom risico’s

Helaas kunnen kinderen online ook dingen te zien die nog niet geschikt zijn voor hun leeftijd. Bijvoorbeeld omdat er geweld of seksualiteit in voorkomt. Een goede begeleiding en eventuele filters zorgen ervoor dat je kind media veilig kan blijven gebruiken.
» Lees de tips om risico’s te voorkomen

Samen – begeleid je kind

Het samen met je baby, peuter of kleuter bezig zijn met media zorgt voor plezier, maar ook voor veiligheid. Je houdt als ouder zicht op wat je kind ziet en hoe hij/zij dit ervaart. Op deze manier wordt het voor je kind ook heel gewoon om media-ervaringen met jou te delen en erover te praten.
» Lees de tips om je kind zo goed mogelijk te begeleiden

Inhoud – weet welke media geschikt zijn

Wanneer een app, filmpje, prentenboek of spelletje aansluit bij wat je kind leuk en interessant vindt, is dat goed voor de ontwikkeling. Je kind kan er dan veel van leren.
» Lees de tips om goede apps, filmpjes en boekjes voor je kind te vinden

Balans – momenten met en zonder

Veel ouders willen weten hoeveel tijd hun kind dagelijks achter het beeldscherm mag doorbrengen. Maar elk gezin is daar anders in. Het is vooral belangrijk dat mediagebruik niet de enige activiteit is voor je kind. Ook tekenen, bouwen, lezen, bordspelletjes en lichamelijke activiteiten zoals klimmen, rennen en fietsen zijn belangrijk.
» Lees de tips om de balans tussen online en offline te bewaken

» Kijk voor meer praktische tips, boekjes, websites en apps op mediaukkiedagen.nl/tips

Tijdens de Media Ukkie Dagen actief aan de slag met de MediaDiamant? Download hier het knipvel en vouw jouw eigen MediaDiamant of download de brochure voor 0-5 jaar.


Praat op sociale media mee via de hashtag #MUD19.

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen.