Wat is er te doen op vrijdag 5 april? #MUD19

De Media Ukkie Dagen zijn bijna ten einde, maar in het hele land worden nog volop activiteiten georganiseerd voor (groot)ouders en/of (professionele) opvoeders en hun ukkies. Ook op vrijdag 5 april is er weer veel te doen. Bezoek bijvoorbeeld het mama en papa café in IJsselstein waar het onderwerp media voor ukkies wordt besproken, sluit aan bij de robot workshop voor kleuters in Ermelo of kom naar de lezing over digitale media in Amsterdam.

Tijdens de campagne organiseren o.a. bibliotheken, mediacoaches, kinderdagverblijven en Centra voor Jeugd en Gezin leuke activiteiten en bijeenkomsten voor ouders met jonge kinderen over mediaopvoeding. Kijk op de landelijke activiteitenkaart om te zien wat er bij jou in de buurt te doen is.

Activiteiten op vrijdag 5 april

Peutervoorlezen (2-4 jaar)

Tijdens de Media Ukkie Dagen is er een speciale editie van het Peutervoorlezen. Er zijn verhalen die je gewoon voorleest maar en zijn ook boekjes die nét even iets specialer zijn. Beleef deze ochtend het verhaal van Boet de Beer en zie zijn wereld tot leven komen met augmented reality. Wandel en speel mee in Boets wereld!

Tijd: 10.00-10.30 uur
Locatie: Leidschendam

» Meer informatie

Mama en Papa café IJsselstein: Media voor Ukkies

In het Mama & Papa Café laat lees-mediaconsulent Karina van Zon de nieuwste apps en leuke websites zien. Uiteraard gaan we het ook hebben over schermtijden en hoe je ook de kleinste kinderen al kunt helpen bewust om te gaan met de digitale mogelijkheden.

Tijd: 10.00-11.30 uur
Locatie: Bibliotheek IJsselstein

» Meer informatie

Workshop Media voor Ukkies

Hoe verhouden digitale activiteiten zich tot spelen en voorlezen, en welke media zet je op welke leeftijd in? Tijdens de interactieve workshop Media voor ukkies, gegeven door de bibliotheekconsulent, krijg je antwoord op al deze vragen en kun je ook zelf aan de slag. Peuters en kleuters groeien op in een wereld van televisie, tablets, computers, apps en games. Deze media bieden ukkies ongekende mogelijkheden, maar hoe stimuleer je als ouder de positieve effecten en wanneer moet je juist opletten en bijsturen? Bij deze workshop kom je het te weten!

Tijd: 10.00-11.00 uur
Locatie: Bibliotheek Hendrik-Ido-Ambacht

» Meer informatie

Voorleeshalfuurtje

Elke eerste vrijdag van de maand is er in de Bibliotheek Udenhout een voorleesuurtje voor peuters. Kom je ook luisteren? Voorlezen aan kinderen is heel belangrijk. Naast dat het natuurlijk erg gezellig is, is het ook van groot belang voor de taalontwikkeling een kind. Kinderen die regelmatig worden voorgelezen hebben namelijk een grotere woordenschat. Kom gezellig luisteren naar een mooi verhaal in de bieb!

Tijd: 10.00-10.30 uur
Locatie: Bibliotheek Udenhout

» Meer informatie

Lezing – mediawijs met je Ukkie

Hoe ga je verantwoord om met digitale media en kinderen? In het kader van de Media Ukkie Dagen geeft de IJsfontein een lezing over hoe je als ouder samen met je ukkie kunt genieten van digitale media. We sluiten de lezing af met onze top-10-toffe-apps-voor-jonge-kinderen.

Tijd: 10.00-11.00 uur
Locatie: Amsterdam

» Meer informatie

Speen & film: de matchmaker (0 – 2 jaar)

Een speelfilm waar u uw baby gewoon mee naartoe kan nemen! Op deze vrijdagochtend is Filmhuis Rijswijk speciaal geopend voor ouders met baby’s. Er is iets meer verlichting, het geluid staat wat zachter en er is de mogelijkheid om met uw baby de zaal uit te lopen. Ook is er een magnetron om de voeding op te warmen.

Tijd: 10.15-12.15 uur
Locatie: Filmhuis Rijswijk

» Meer informatie

Babycafé (0 – 4 jaar)

Wist u dat u al na drie maanden samen met uw baby kunt ‘speellezen’? Door voor te lezen, vertellen, praten en zingen bij plaatjes ontdekt u samen een boekje. Niet alleen leuk, maar ook goed voor de taal- en spraakontwikkeling en concentratie. Aansluitend op het Peutervoorlezen in Leidschendam is er een Babycafé. Hier krijgt u bruikbare tips over speellezen.

Tijd: 10.30-11.00 uur
Locatie: Leidschendam

» Meer informatie

Media Ukkie Dagen DigiLAB

In het DigiLAB zijn extra veel activiteiten om samen met je kind te doen in de schijnwerpers. Lees bijvoorbeeld samen een boek over robots of speel met de robotjes Co de Rups en Cubetto. Heb je vragen over mediaopvoeding? Dan kun je die altijd stellen aan de medewerkers in het DigiLAB. Naast deze activiteit kunnen de kinderen van alle leeftijden (en volwassenen) ook naar het DigiLAB komen voor onder andere de 3D printer, andere robots, programmeren en Virtual Reality.

Tijd: 13.00-17.00 uur en 15:00-18.00 uur
Locatie: Bibliotheek Stede Broec en Bibliotheek Opmeer

» Meer informatie Stede Broec + Meer informatie Opmeer

Robotworkshop 4+ Rupsje Nooitgenoeg

Speciaal voor de Media Ukkie Dagen is er op vrijdagmiddag 5 april in de Digital Hangout van de Bibliotheek Ermelo de ‘Robotworkshop – Rupsje Nooitgenoeg’. In deze workshop leren kleuters op een speelse manier wat een robot allemaal kan doen. Ook kan je ervoor zorgen dat hij precies doet wat jij wilt! Ukkies leren de beginselen van programmeren en logisch denken wordt gestimuleerd. Maak kennis met Bee-Bot, Ozobot en Co de Rups. Het thema van deze programmeer workshop voor kleuters is gebaseerd op het wereldberoemde prentenboek van Eric Carle “Rupsje Nooitgenoeg”.

Tijd: 13.30-15.30 uur
Locatie: Bibliotheek Ermelo

» Meer informatie

CoderDojo Ukkie

Doe mee met jouw peuter of kleuter aan deze CoderDojo Ukkie. Tijdens deze bijeenkomst gaan ze aan de slag met de robots Bee-bot en Co-de-rups.

Tijd: 14.30-16.30 uur
Locatie: Bibliotheek Zuidwolde

» Meer informatie

Voorlezen voor Media Ukkies

Wat zijn er geweldige verhalen die tot leven worden gebracht in boeken, apps, augmented reality en andere media! Tijdens de Media Ukkie Dagen van 29 maart t/m 5 april worden de reguliere voorleesmomenten op de Wegisweg in DOK Centrum en in DOK Voorhof verrijkt met media en lezen we verhalen voor waarin deze elementen gecombineerd worden.

Tijd: 15.30-16.00 uur
Locatie: DOK Delft Centrum

» Meer informatie

Lezing autisme en ADHD

Lezing over autisme en ADHD door Brigitte en Monique van iQ Coaches in bibliotheek Oudenbosch tijdens de Media Ukkie Dagen. De lezing zal eerst ingaan op de kenmerken van autisme en ADHD en hoe er mee om te gaan. Daarna zullen er tips en trics voorbij komen en worden alle vragen beantwoord. In het kader van de Media Ukkie Dagen ‘Van speen tot game’ wordt er tijdens de lezing specifiek aandacht besteed aan het omgaan met media.

Tijd: 18.30-20.00 uur
Locatie: Bibliotheek Oudenbosch

» Meer informatie

 


Praat op sociale media mee via de hashtag #MUD19.

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen