De MediaDiamant uitgelicht: balans

Veel opvoedvragen van ouders gaan over het mediagebruik van kinderen. Je wil je kind goed begeleiden maar weet niet altijd hoe. Om hen hierbij te helpen heeft het Netwerk Mediawijsheid de ‘MediaDiamant – Wegwijs in mediaopvoeding‘ ontwikkeld. De MediaDiamant bestaat uit vijf kanten, die elk staan voor een onderdeel van mediaopvoeding. Vandaag in de spotlight: balans – momenten met en zonder.

Veel ouders willen weten hoeveel tijd hun kind dagelijks achter het beeldscherm mag doorbrengen. Maar elk gezin is daar anders in. Het is vooral belangrijk dat mediagebruik niet de enige activiteit is voor je kind. Ook tekenen, bouwen, lezen, bordspelletjes en lichamelijke activiteiten zoals klimmen, rennen en fietsen zijn belangrijk.

Tips

Laat je kind ontdekken hoe dingen voelen, ruiken en bewegen

Jonge kinderen leren nog niet veel van een beeldscherm, maar wel van de ‘echte’ wereld. Ze ontdekken bijvoorbeeld dat een vierkant blokje niet in een rond gat past. En ze leren herkennen hoe iemand kijkt en hoe iemand zich voelt.

Maak goede afspraken over wanneer je kind even geen media gebruikt

Bijvoorbeeld geen schermpjes tijdens het eten, in het verkeer en in de slaapkamer. Deel je afspraken ook met de oppas en andere opvoeders van je kind.

Vlak voor het naar bed gaan liever geen beeldschermen

Laat je kind vlak voor het slapen gaan geen gebruikmaken van digitale media. Van een scherm krijgt je kind veel prikkels en dat zorgt voor onrust. Daarbij verstoort het blauwe licht van het beeldscherm het inslapen.

» Kijk voor meer praktische tips, boekjes, websites en apps op mediaukkiedagen.nl/tips

Tijdens de Media Ukkie Dagen actief aan de slag met de MediaDiamant? Download hier het knipvel en vouw jouw eigen MediaDiamant of download de brochure voor 0-5 jaar.


Praat op sociale media mee via de hashtag #MUD19.

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen.