De MediaDiamant uitgelicht: inhoud

Veel opvoedvragen van ouders gaan over het mediagebruik van kinderen. Je wil je kind goed begeleiden maar weet niet altijd hoe. Om hen hierbij te helpen heeft het Netwerk Mediawijsheid de ‘MediaDiamant – Wegwijs in mediaopvoeding‘ ontwikkeld. De MediaDiamant bestaat uit vijf kanten, die elk staan voor een onderdeel van mediaopvoeding. Vandaag in de spotlight: inhoud – weet welke media geschikt zijn.

Wanneer een app, filmpje, prentenboek of spelletje aansluit bij wat je kind leuk en interessant vindt, is dat goed voor de ontwikkeling. Je kind kan er dan veel van leren.

Tips

Check de adviezen van experts en andere ouders

Bij het kiezen van geschikte filmpjes, apps en games kan je advies vragen aan experts en andere ouders. Organisaties zoals Kijkwijzer en PEGI vertellen je vanaf welke leeftijd een film of game geschikt is.

Maak een checklist van wat jij als ouder belangrijk vindt

Voordat je apps of filmpjes gaat zoeken die aansluiten bij je kind, kan je jezelf eerst deze vragen stellen: waar ben je naar op zoek (bijvoorbeeld creatieve of leuke apps)? En in welke fase zit je kind (denk aan het leren van de kleuren of het alfabet, meeklappen met muziek of ‘doen-alsof-spelletjes’)?

Zorg voor herhaling

Door herhaling leren jonge kinderen wat de structuur van een verhaal is en leren ze het einde voorspellen. Ook bij herhaling leren ze steeds weer nieuwe dingen.

» Kijk voor meer praktische tips, boekjes, websites en apps op mediaukkiedagen.nl/tips

Tijdens de Media Ukkie Dagen actief aan de slag met de MediaDiamant? Download hier het knipvel en vouw jouw eigen MediaDiamant of download de brochure voor 0-5 jaar.


Praat op sociale media mee via de hashtag #MUD19.

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen.