Wat is er te doen op woensdag 3 april? #MUD19

De Media Ukkie Dagen zijn in volle gang! Door het hele land worden er activiteiten georganiseerd voor (groot)ouders en/of (professionele) opvoeders en hun ukkies. Ook op woensdag 3 april is er weer veel te doen. Kom bijvoorbeeld naar het voorleesuurtje in de Bibliotheek Kaatsheuvel, bezoek AppCamp in Nunspeet of sluit je aan bij de Workshop: word mediacoach van je kind in Bibliotheek Purmerend.

Tijdens de campagne organiseren o.a. bibliotheken, mediacoaches, kinderdagverblijven en Centra voor Jeugd en Gezin leuke activiteiten en bijeenkomsten voor ouders met jonge kinderen over mediaopvoeding. Kijk op de landelijke activiteitenkaart om te zien wat er bij jou in de buurt te doen is.

Activiteiten op woensdag 3 april

Workshops:

Workshop: Word mediacoach van je kind

Het It-Lab OPSPOOR en de Bibliotheek Waterland verzorgen tijdens de Media Ukkie dagen een workshop voor ouders en verzorgers van kinderen in de leeftijd van 4 tot 6 jaar. Tijdens de avond kun je daarom kennismaken met Robots (programmeren). Daarnaast is er veel digitaal speel en leer materiaal aanwezig zoals VR Brillen, leesapps met AR (augmented reality-tv).

Tijd: 19.30-21.30 uur
Locatie: Bibliotheek Purmerend

» Meer informatie

Lezingen:

Lezing autisme en ADHD

Er wordt een lezing gegeven over autisme en ADHD door Brigitte en Monique van iQ Coaches tijdens de Media Ukkie Dagen. Deze lezing zal ingaan op de kenmerken van autisme en adhd en hoe er mee om te gaan. Er zullen tips en trics voorbij komen en alle vragen worden beantwoord. In het kader van de Media Ukkie Dagen ‘Van speen tot game’ wordt er tijdens de lezing ook specifiek aandacht besteed aan het omgaan met media.

Tijd: 19.30-21.00 uur
Locatie: Bibliotheek Rucphen

» Meer informatie

AppCamp:

AppCamp – Verjaardag van Rupsje Nooitgenoeg

Speciaal voor de Media Ukkie Dagen is er een AppCamp in de Digital Hangout van Bibliotheek Nunspeet. Kinderen en hun ouders kunnen in het AppCamp creatieve en educatieve apps van Rupsje Nooitgenoeg uitproberen op iPads van de Bibliotheek. Daarnaast staan er informatieve en educatieve apps op de Multi-touch tafel.

Tijd: 14.00-15.00
Locatie: Nunspeet

» Meer informatie

Robots:

Robots voor Ukkies

Maak in de Media Ukkie Dagen kennis met minirobots. Zet op een speelse manier je eerste stappen in het programmeren van robots!

Tijd: 14.00-17.00 uur
Locatie: Bibliotheek Lek & IJssel

» Meer informatie

Spelen met robotjes

Kinderen tot 6 jaar (en hun ouders) kunnen aan de slag met verschillende robotjes. En natuurlijk wordt er ook voorgelezen!

Tijd: 14.30-15.30 uur
Locatie: Bibliotheek Hoogezand

» Meer informatie

Speelmiddagen:

Media Ukkie Activiteit

Op woensdag 3 april wordt er een media-activiteit voor de allerkleinsten georganiseerd in bibliotheek de Witte Dame. We gaan op avontuur met Rupsje Nooitgenoeg. Ook worden er tips gegeven over mediagebruik in het gezin.

Tijd: 10.30-12.00 uur
Locatie: Bibliotheek de Witte Dame Eindhoven

» Meer informatie

Speelmiddag van speen tot game

Bibliotheek De Kempen organiseert een Media Ukkie speelmiddag. Jonge kinderen zijn welkom om samen met hun ouders/verzorgers langs te komen om te spelen en kennis te maken met verschillende games, apps, video’s en geschikt leesvoer. Duik in een boek met bijpassende app of laat je kleurplaat tot leven komen.

Tijd: 14.00-16.00
Locatie: Bibliotheek De Kempen

» Meer informatie

Digitaal Speelcircuit + informatiemiddag!

Kom samen met je kindje naar het digitale speelcircuit van bibliotheek Venlo! Je kunt binnen lopen met je kindje tussen de +- 2 en 7 jaar oud en daar aan de slag gaan met leuke gadgets zoals een robot muis, activiteiten tegels, Thinkfun, Lego We Do en nog andere gave dingen!

Tijd: 14.30-16.30 uur
Locatie: Bibliotheek Venlo

» Meer informatie

Voorleesactiviteiten:

Peutervoorlezen

Tijdens de Media Ukkie Dagen is er een speciale editie van het Peutervoorlezen. Er zijn verhalen die je gewoon voorleest, maar er zijn ook boekjes die nét even iets specialer zijn. Beleef deze ochtend het verhaal van Boet de Beer en zie zijn wereld tot leven komen met augmented reality.

Tijd: 10.00-13.00 uur
Locatie: Voorburg

» Meer informatie

Voorleeshalfuurtje

Voorlezen aan kinderen is heel belangrijk. Naast dat het natuurlijk erg gezellig is, is het ook van groot belang voor de taalontwikkeling van een kind. Kinderen die regelmatig worden voorgelezen hebben namelijk een grotere woordenschat. Elke eerste woensdag van de maand is er in de Bibliotheek Berkel-Enschot een voorleeshalfuurtje voor peuters. Kom je ook luisteren?

Tijd: 10.00-10.30 uur
Locatie: de Bibliotheek Berkel-Enschot

» Meer informatie

Voorleeshalfuurtje en peuter proeverij

Om spelenderwijs te laten zien hoe leuk én stimulerend het is om al met de allerjongste een boekje te lezen, heeft bibliotheek Goirle naast wekelijkse bezoeken in het consultatiebureau, ook maandelijks een (gratis) PeuterProeverij. Het leesconsulent laat tijdens dit uurtje (groot)ouders en kinderen proeven van boeken en gezonde hapjes. Daarnaast kun je bij de PeuterProeverij terecht voor de leukste boekentips voor jonge kinderen. Kom je ook langs?

Tijd: 10.30-12.00 uur
Locatie: Bibliotheek Goirle

» Meer informatie

Voorleeshalfuurtje

Voorlezen aan kinderen is heel belangrijk. Naast dat het natuurlijk erg gezellig is, is het ook van groot belang voor de taalontwikkeling van een kind. Kinderen die regelmatig worden voorgelezen hebben namelijk een grotere woordenschat. Elke eerste woensdag van de maand is er een voorlees halfuurtje voor peuters. Kom je ook luisteren?

Tijd: 11.00-11.30 uur en 13:30-14:30 uur
Locatie: Bibliotheek LocHal en Bibliotheek Kaatsheuvel

» Meer informatie LocHal + Meer informatie Kaatsheuvel

Bee Bot ontmoet Rupsje Nooitgenoeg

Speciaal voor de Media Ukkie Dagen wordt er in Bibliotheek Harderwijk en Bibliotheek Putten voorgelezen uit het prentenboek Rupsje Nooitgenoeg. Daarna gaan we samen spelenderwijs Rupsje Nooitgenoeg helpen om zijn eten te vinden met behulp van een programmeerbare Bee Bot.

Tijd: 14.00-15.00
Locatie: Bibliotheek Harderwijk en bibliotheek Putten

» Meer informatie Harderwijk + Meer informatie Putten 

Voorlezen met Augmented Reality: de avonturen van Max

Bibliotheek Heiloo leest tijdens het voorleesfeestje uit het boek: de Avonturen van Max. Max is net verhuisd en is tijdens de verhuizing zijn doos met knuffels kwijtgeraakt. Hij gaat op zoek en komt tijdens zijn avontuur van alles tegen. Met de bijbehorende app ARmazing komen de illustraties in het boek tot leven. Na het voorlezen kunnen er ook kleurplaten worden gemaakt en worden die met een app tot leven gewekt.

Tijd: 14.30
Locatie: Bibliotheek Heiloo

» Meer informatie

Voorleesmomentje

Woensdag 3 april is er een voorleesmoment in de Bibliotheek Waalwijk voor peuters, kleuters en hun (groot)ouders. Voorlezen aan kinderen is heel belangrijk. Naast dat het natuurlijk erg gezellig is, is het ook van groot belang voor de taalontwikkeling van een kind. Kinderen die regelmatig worden voorgelezen hebben namelijk een grotere woordenschat. Kom je ook luisteren?

Tijd: 15.00-15.30 uur
Locatie: Bibliotheek Waalwijk

» Meer informatie

Voorlezen voor Media Ukkies

Er wordt voorgelezen aan de media ukkies.  Wat zijn er geweldige verhalen die tot leven worden gebracht in boeken, apps, augmented reality en andere media! Kom je ook?

Tijd: 15.30-16.00 uur
Locatie: DOK Delft Voorhof

» Meer informatie

Boekstart activiteiten:

Boekstartuurtje Media Ukkie Dagen

Meer weten over digitale opvoeding van je jonge kind (0-6 jaar)? Kom dan naar deze gezellige bijeenkomst. Onderwerpen gaan over voorlezen, digitale prentenboeken en geschikte apps voor jonge kinderen.

Tijd: 10.00-11.00 uur
Locatie: Bibliotheek Ruinen

» Meer informatie

Boekstartcafé: Voorleesuurtje Media Ukkie Dagen

Tijdens het voorleesuurtje wordt er aandacht besteed aan de Media Ukkie Dagen. Er wordt voorgelezen en er is ook aandacht voor mediagebruik. Als ouders kun je ervaringen delen en kinderen kunnen aan de slag met de BeeBot.

Tijd: 10.00-11.00 uur
Locatie: Bibliotheek Hardenberg

» Meer informatie

Boekstart: Media-Ukkie-Dagen

Schermen hebben een grote aantrekkingskracht op de allerkleinsten. Ze weten feilloos hun favoriete filmpje of spelletje te vinden op de tv, smartphone van mama of tablet van opa. Ze vermaken zich er prima mee en als ouder heb je even je handen vrij. Maar veel ouders hebben vragen over het mediagebruik van hun jonge kinderen. Zitten zij niet te lang achter een scherm? En de filmpjes en spelletjes die ze bekijken en spelen, is dat goede content? Antwoord op deze vragen en meer kom je als eerste te weten bij Boekstart in OBA De Hallen.

Tijd: 10.30-11.15 uur
Locatie: OBA De Hallen

» Meer informatie

Informatiebijeenkomsten:

Baby & Peutercafé Leimuiden

Tijdens deze Baby & Peutercafé krijgen ouders concreet antwoord op vragen zoals: Wat zijn goede apps? Kun je je kind aanleren zelf op tijd te stoppen met media? En hoe doe je dat dan?

Tijd: 08.30 uur
Locatie: BSO Snoopy

» Meer informatie

Van Speen tot Game bijeenkomst

Bijeenkomst voor ouders en peuters vanaf 2 jaar. Spelenderwijs zien hoe je samen met je peuter digitale media kunt combineren met een prentenboek. Ontdek samen met je peuter leuke prentenboeken en daarnaast de bijbehorende apps van de prentenboeken.

Tijd: 09.00-10.00 uur
Locatie: Texel én Den Helder

» Meer informatie Texel + Meer informatie Den Helder

Informatieochtend: van Speen tot Game

Spelen uw jonge kinderen ook zo graag spelletjes op de tv, uw smartphone of tablet? Om daarna ook nog eindeloos te kijken naar hun favoriete filmpje. Zitten zij dan niet te lang achter een scherm? En wat ze bekijken en spelen, is dat wel goede content? Onder meer over dit soort vragen gaat de informatieve ochtend voor ouders van 0-6 jarigen in bibliotheek Ypenburg.

Tijd: 09.30-11.00 uur
Locatie: Bibliotheek Ypenburg

» Meer informatie

Van speen tot game: Informatieochtend

Wat zijn goede apps, games en video’s voor jonge kinderen? Kun je je kind aanleren zélf op tijd te stoppen met media? En hoe doe je dat dan? Tijdens deze inloopochtend kun je eerst je vragen stellen aan onze mediacoaches. Dit allemaal onder het genot van een kop koffie of thee. Ook worden er tips gegeven voor verantwoord mediagebruik bij je kleintje(s). Tot slot worden er voorbeelden gegeven van bijzondere boeken met augmented reality.

Tijd: 10.00-11.30 uur
Locatie: Stadkamer Zuid Zwolle

» Meer informatie

Van speen tot game ochtend

Tijdens de BiebStart woensdagochtenden is er volop gelegenheid om andere jonge ouders te ontmoeten. Regelmatig worden onderdelen van de collectie uitgelicht zodat je de collectie voor kinderen van 0 tot 4 jaar beter leert kennen. Soms nodigen we ook een gastspreker uit of behandelen we een thema. Deze week is het thema: van speen tot game.

Tijd: 10.00 uur
Locatie: Bibliotheek Heerhugowaard Centrum en Castricum

» Meer informatie Heerhugowaard Centrum + Meer informatie Castricum

Inloop Media Ukkie Dagen mediaopvoeding

Tijdens de ‘inloop’ van de Media Ukkie Dagen kunnen ouders en grootouders vragen stellen over mediaopvoeding aan onze mediacoaches. Je kunt meteen aan de slag om te ervaren hoe goede apps, games en digitale prentenboeken werken en waar je ze kunt vinden.

Tijd: 10.00-12.00 uur
Locatie: Bibliotheek Helmond

» Meer informatie

Spelenderwijs Mediawijs

Woensdag 3 april kun je in Helmond vragen stellen aan onze mediacoaches over mediaopvoeding. ’s Middags wordt er in alle locaties voorgelezen uit een toepasselijk prentenboek.

Tijd: 10.00-12.00 uur
Locatie: Bibliotheek Helmond-Peel

» Meer informatie

Ouderavond: van speen tot game

Interactieve avond voor ouders en pedagogische medewerkers(0-4 jr) over mediagebruik.

Tijd: 19.30-21.30 uur
Locatie:’s-Gravenhage

» Meer informatie

Lab activiteiten:

Media Ukkie Lab

Kom met je (klein)kind naar het Media Ukkie Lab. Ontdek welke media leuk zijn voor peuters en kleuters. Maak als eerste kennis met robot Bee-bot en kijk wat deze allemaal kan. Test daarna hoe je ervoor zorgt dat de Bee-bot precies doet wat jij wilt. Tot slot worden er geschikte digitale prentenboeken gedeeld en krijg je informatie over het mediagebruik van jonge kinderen.

Tijd: 10.30-11.30 uur
Locatie: De Bibliotheek Vleuterweide

» Meer informatie

Media Ukkie Dagen DigiLAB

In het DigiLAB zijn extra veel activiteiten om samen met je kind te doen in de schijnwerpers. Lees bijvoorbeeld eerst samen een boek over robots en speel daarna met de robotjes Co de Rups en Cubetto. Heb je vragen over mediaopvoeding? Dan kun je die ook altijd stellen aan de medewerkers in het DigiLAB.

Tijd: 13.00-17.00 uur en 14.00 – 17.00 uur
Locatie: Bibliotheek Stede Broec en Bibliotheek Opmeer

» Meer informatie Stede Broec + Meer informatie Opmeer

AppLab voor ouders

Kom langs bij AppLab voor ouders! Onze media/leesadviseurs helpen je graag op weg met interessante en leuke tips over apps, websites en tablets. Zo maak je een spetterende DigiStart voor en samen met je kind.

Tijd: 14.00-17.00 uur
Locatie: de Bibliotheek Vianen

» Meer informatie

Skills-lab

Kom samen met je kind langs in het Skills-lab en ga aan de gang met verschillende apparaten en robot’s. Jullie mogen zelf kiezen waar je mee wilt experimenteren. We hebben de volgende dingen voor jullie klaar staan: Techniek set elektronica, Blue-bot, M-bot. Ook zijn er diverse educatieve spellen op de Touchtafel en op de I-pads zoals Scratch Junior.

Tijd: 14.00-16.00 uur
Locatie: Bibliotheek Hilversum

» Meer informatie

Media Ukkie Lab

Kom met je (klein)kind naar het Media Ukkie Lab. Ontdekt hier welke media leuk zijn voor peuters en kleuters. Maak als eerste kennis met robot Bee-bot en kijk wat deze allemaal kan. Test daarna hoe je ervoor zorgt dat de Bee-bot precies doet wat jij wilt. Tot slot worden er geschikte digitale prentenboeken gedeeld en krijg je informatie over het mediagebruik van jonge kinderen.

Tijd: 15.30-16.30 uur
Locatie: Utrecht

» Meer informatie


Praat op sociale media mee via de hashtag #MUD19.

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen