De MediaDiamant uitgelicht: Samen

Veel opvoedvragen van ouders gaan over het mediagebruik van kinderen. Je wil je kind goed begeleiden maar weet niet altijd hoe. Om hen hierbij te helpen heeft het Netwerk Mediawijsheid de ‘MediaDiamant – Wegwijs in mediaopvoeding‘ ontwikkeld. De MediaDiamant bestaat uit vijf kanten, die elk staan voor een onderdeel van mediaopvoeding. Vandaag in de spotlight: samen – begeleid je kind.

Het samen met je baby, peuter of kleuter bezig zijn met media zorgt voor plezier, maar ook voor veiligheid. Je houdt als ouder zicht op wat je kind ziet en hoe hij of zij dit ervaart.

Tips

Praat met je kind over wat hij of zij op een scherm ziet

Stel vragen zoals: wat ben je aan het spelen? Waar gaat dit filmpje over? Zo kom je te weten hoe hij of zij mediabeelden ervaart.

Geef je kind uitleg over het gebruiken van media-apparaten

Bij jonge kinderen is de motoriek nog in ontwikkeling. Dus leer je kind hoe je kan swipen of scrollen, hoe je een muis gebruikt en hoe je een nieuw scherm opent.

Geef als ouder het goede voorbeeld

Maak bewuste keuzes wanneer je zelf media gebruikt. Bijvoorbeeld niet tijdens het eten, in het verkeer, tijdens een gesprek of in de winkel.

» Kijk voor meer praktische tips, boekjes, websites en apps op mediaukkiedagen.nl/tips

Tijdens de Media Ukkie Dagen actief aan de slag met de MediaDiamant? Download hier het knipvel en vouw jouw eigen MediaDiamant of download de brochure voor 0-5 jaar.


Praat op sociale media mee via de hashtag #MUD19.

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen.