De MediaDiamant uitgelicht: Veilig

Veel opvoedvragen van ouders gaan over het mediagebruik van kinderen. Je wil je kind goed begeleiden maar weet niet altijd hoe. Om hen hierbij te helpen heeft het Netwerk Mediawijsheid de ‘MediaDiamant – Wegwijs in mediaopvoeding‘ ontwikkeld. De MediaDiamant bestaat uit vijf kanten, die elk staan voor een onderdeel van mediaopvoeding. Vandaag in de spotlight: veilig – voorkom risico’s.

Helaas kunnen kinderen online ook dingen te zien die nog niet geschikt zijn voor hun leeftijd. Bijvoorbeeld omdat er geweld of seksualiteit in voorkomt. Een goede begeleiding en eventuele filters zorgen ervoor dat je kind media veilig kan blijven gebruiken.

Tips

Filter wat je kind ziet

Jonge kinderen gebruiken vaak de telefoon of tablet van hun ouders. Denk dus goed na over wat daarop is geïnstalleerd, welke zoekgeschiedenis erop staat en wat je kind te zien krijgt. Veiligheidsinstellingen en filters kunnen helpen.

Maak goede afspraken

Met je kleuter kan je korte gesprekjes voeren over veiligheid. Spreek bijvoorbeeld af dat hij of zij bij het zien van iets geks of naars altijd het scherm wegdraait (dus niet wegklikt) en jou erbij roept.

Per ongeluk iets naars gezien? Stel je kind gerust

Probeer de aandacht af te leiden met iets leuks en positiefs.

» Kijk voor meer praktische tips, boekjes, websites en apps op mediaukkiedagen.nl/tips

Tijdens de Media Ukkie Dagen actief aan de slag met de MediaDiamant? Download hier het knipvel en vouw jouw eigen MediaDiamant of download de brochure voor 0-5 jaar.


Praat op sociale media mee via de hashtag #MUD19.

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen.