De Media Ukkie Dagen 2018: Dreumesen, peuters en kleuters mediawijs?

media ukkie dagen

Hoogtepunten van de campagne op een rij

De allerkleinsten weten hun weg in de digitale wereld razendsnel te vinden. Dreumesen, peuters en kleuters swipen zo naar hun favoriete filmpjes en apps. Maar, mediavaardig maakt nog niet mediawijs. De Media Ukkie Dagen stonden dit jaar in het teken van mediawijsheid van jonge kinderen met het thema: ‘Dreumesen, peuters en kleuters mediawijs?’. Mediawijzer.net kijkt terug op een mooie, succesvolle week met veel publiciteit en activiteiten! In dit artikel de hoogtepunten van de jaarlijkse campagne voor ouders en (professionele) opvoeders van jonge kinderen van 0 t/m 6 jaar.

Resultaten Iene Miene Media onderzoek 2018

Er zijn veel misverstanden en vragen over mediaopvoeding bij ouders van jonge kinderen. Zo blijkt uit Iene Miene Media 2018 dat 45% van de ouders ten onrechte denkt dat zelfstandig filmpjes kijken leerzaam is. Daarnaast kijken dreumesen, peuters en kleuters vaak filmpjes in hun eentje. “Daar leert je kind niet van,” zegt opvoedexpert Krista Okma. “Je kind leert pas van filmpjes kijken wanneer je samen het gesprek aangaat over wat er op het scherm te zien is.”

Ook geeft het onderzoek aan dat ruim 4 op de 10 ouders graag wil weten hoe zij voor de online veiligheid van hun kind kunnen zorgen, hoe ze hun kinderen het beste kunnen helpen bij het gebruiken van media en hoe zij het gebruik van beeldschermmedia in de hand kunnen houden. Daarnaast zijn er verschillen in de rol van de ouders bij mediaopvoeding. Vaders lezen hun dreumes, peuter of kleuter minder vaak voor dan moeders. Ook begeleiden vaders hun jonge kind minder vaak op de tablet of smartphone, terwijl dat beter is voor de ontwikkeling van hun ukkie.

» Lees meer en download het onderzoeksrapport
» Digiskills rapport Iene Miene Media 2018 (extra onderzoek uitgevoerd in het kader van het onderzoek Iene Miene Media)
» Belang vaardigheden Iene Miene Media 2018 (extra toelichting op het belang van vaardigheden binnen het Iene Miene Media onderzoek 2018)

Download: Digi ABCD voor ukkies

Jonge kinderen hebben nog moeite om te begrijpen wat ze op een scherm zien. Om uiteindelijk mediawijs te worden is de uitleg en begeleiding van ouders en andere opvoeders heel belangrijk. Om ouders en opvoeders te ondersteunen bij de mediaopvoeding heeft Mediawijzer.net in het kader van de campagne het Digi ABCD voor ukkies ontwikkeld met concrete tips om kinderen te begeleiden in de digitale wereld. Voor het Digi ABCD voor ukkies is het Mediawijsheid Competentiemodel en de MediaDiamant: wegwijs in mediaopvoeding als bron gebruikt. De MediaDiamant is in 2017 ontwikkeld door verschillende Nederlandse experts in mediaopvoeding.

Het Digi ABCD voor ukkies is ook na de campagne te gebruiken. Print en deel deze bijvoorbeeld uit in jouw bibliotheek, kinderopvang of tijdens een ouderavond of informatiebijeenkomst.

» Bekijk de tips online + download

Meer tips uit het mediawijze netwerk over mediaopvoeding werden ook gedeeld op de tips pagina van de campagnewebsite.

Activiteiten door het hele land en tips uit het netwerk

Ieder jaar spelen de netwerkpartners van Mediawijzer.net een belangrijke rol in de campagne door het organiseren van activiteiten, het gezamenlijk uitdragen van de campagneboodschap en het delen van tips. Om hen te helpen met het aanhaken op de campagne was er een toolkit voor professionals beschikbaar. Met veel dank aan het mediawijze netwerk werden er rond de 80 activiteiten door heel Nederland georganiseerd.

Een aantal highlights van activiteiten uit het netwerk:

  • In bibliotheken was er veel te beleven: van Media Ukkie App Cafés tot creatieve workshops en van inloopspreekuren tot informatiebijeenkomsten voor ouders. Ook was er aandacht voor programmeren, zoals bij Bibliotheek Hoogezand eLAB, waar kinderen spelenderwijs leerden programmeren met Cubetto.
  • Bij Bibliotheek Ermelo en Bibliotheek Harderwijk was de Digitale Proeftuin voor Ukkies: een activiteit voor peuters en kleuters op het gebied van nieuwe digitale media en lezen. Ukkies konden deelnemen aan een QR speurtocht, kennismaken met augmented reality en diverse prentenboeken-apps uitproberen.
  • Family Factory organiseerden een winactie. De beste tip om je kind te begeleiden in de digitale wereld werd beloond met vrijkaarten voor Beeld en Geluid. Ook gaf Family Factory korting op hun Media Ukkies inspiratieboekje voor ouders.
  • Bibliotheek Lek & IJssel organiseerde met partners het Festival Spelen en Delen: ‘Digi-JA of Digi-NEE?’: een vrolijk festival, waar je van alles kunt doen, ontdekken en beleven rondom het thema.
  • Het digitale magazine ‘Mediawijs in het onderwijs – editie Taal en Media‘ van Cubiss biedt tips, interviews en inspiratie die aansloten op de Media Ukkie Dagen en op mediaopvoeding in de breedste zin van het woord: van (voor)lezen tot digitaal mediagebruik. Ook heeft Cubiss het MediaGroeiboekje ontwikkeld, een dagboekje voor ouders waarin ze speciale momenten rondom taal- en mediagebruik van hun jonge kind kunnen bijhouden.
  • Mediaopvoeding.nl gaf speciaal tijdens de campagneweek op hun Facebookpagina de uitslag van polls over kinderen en media.
  • Als professional kun je ouders ondersteunen bij vragen over mediaopvoeding. Maar hoe mediawijs ben jij zelf eigenlijk? Voor de Media Ukkie Dagen ontwikkelde het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) de quiz ‘Hoe mediawijs ben jij?’.

» Kijk hier voor alle activiteiten

Congres Digistart: “Het kinderbrein bedrijft topsport”

Op dinsdag 10 april 2018 vond bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid het ‘Congres DigiStart: wegwijzer in mediaopvoeding 0-6 jaar’ plaats. Het programma was gericht op medewerkers van bibliotheken, consultatiebureaus, peuterspeelzalen en kinderopvang. Er was o.a. aandacht voor de breinontwikkeling van jonge kinderen in relatie tot mediaopvoeding, onderzoek en opleidingen en ervaringen in bibliotheken. Het was een middag waarin constant naar grenzen en kaders werd gezocht. Wanneer is het gebruik van digitale media nuttig of schadelijk? Waar begint de rol van de bibliotheek als mediaopvoeder en wanneer moet het opvoedadvies over worden gelaten aan bijvoorbeeld het consultatiebureau?

Het Digistart congres was een initiatief van de Koninklijke Bibliotheek i.s.m. het NJi, Boekstart, Mediawijzer.net, Kind en Media, Bibliotheek Rivierenland en Bibliotheek VANnU.

» Lees het verslag op Mediawijzer.net: ‘DigiStart: het begin van mediaopvoeding in de praktijk’
» Lees het ‘Dagverslag Congres DigiStart: wegwijzer in mediaopvoeding 0-6 jaar’ van de Koninklijke Bibliotheek

Ervaringen van bloggers over mediaopvoeding in het gezin

Tijdens de Media Ukkie Dagen schreven verschillende bloggers over het belang van mediaopvoeding in hun gezin. Tegen welke problemen lopen ze aan en wat zijn hun tips? Ook bezochten enkele bloggers een activiteit bij een bibliotheek of CJG met hun kind en deelden hun ervaringen.

Lees hieronder alle artikelen van de bloggers tijdens de Media Ukkie Dagen:

In de media

Via sociale media werd de hashtag #MUD18 veel gebruikt. Daarnaast waren de Media Ukkie Dagen ook op tv, radio, in kranten en online niet te missen. In aanloop gaven veel regionale/lokale media aandacht aan de aankondiging van de campagne en georganiseerde activiteiten.

Het Algemeen Dagblad had de primeur bij de start van de Media Ukkie Dagen. De krant gaf veel aandacht aan de campagne en het onderzoek met een artikel op de voorpagina en verderop in de krant (en via web). Het bericht was in allerlei regionale krantentitels overgenomen zoals Het Parool, Nederlands Dagblad, de Stentor en Eindhovens Dagblad.

Verder besteedde zowel het RTL Nieuws (vanaf 17:24 min, en via web) als het NOS journaal (en via web) in hun nieuwsuitzendingen aandacht aan het Iene Miene Media 2018 onderzoek. Ook werd het onderzoek besproken in Goedemorgen Nederland (vanaf 04:40 min).

Online kwamen de Media Ukkie Dagen voorbij in bijvoorbeeld Hart van Nederland, De Telegraaf, Volkskrant, NU.nl, Bright, Nationale Onderwijsgids, Vakblad Vroeg, Kek Mama en Ouders van Nu.

Inzending Gouden Guppy geopend

Wat is hét digitale mediaproduct voor kinderen van 0-6 jaar? Tijdens de campagne is de inzending voor de Gouden Guppy als onderdeel van de Cinekid Media Awards geopend! Jaarlijks komen er veel verschillende digitale mediaproducten uit die jonge kinderen uitnodigen tot spel en ontwikkeling. Maar welke producten zijn aantrekkelijk, betrouwbaar, gebruiksvriendelijk, leggen een goede link tussen spel en werkelijkheid en bieden jonge kinderen optimaal de ruimte tot spelen en ontdekken?

Mediawijzer.net nodigt app- en game-ontwikkelaars, uitgevers en mediamakers uit om hun product in te zenden voor de Gouden Guppy. Projecten dienen voor 14 september 2018 te zijn ingeleverd.

» Meer informatie over de Gouden Guppy

Bedankt!

De Media Ukkie Dagen zijn voorbij, maar mediaopvoeding gaat verder. Het hele jaar door organiseren bibliotheken en andere organisaties activiteiten, delen tips en brengen het belang van mediaopvoeding onder de aandacht bij ouders en professionele opvoeders.

De campagne was, mede dankzij alle betrokken netwerkpartners van Mediawijzer.net, een succes. Mediawijzer.net wil iedereen die een bijdrage heeft geleverd dan ook hartelijk danken!


Volg @MediaUkkies op Twitter voor tips en nieuwtjes over mediaopvoeding en de Media Ukkie Dagen en twitter mee met #MUD18.

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen