Het Digi ABCD voor ukkies biedt hulp bij mediaopvoeding

Het Digi ABCD biedt hulp bij mediaopvoeding

Jonge kinderen hebben nog moeite om te begrijpen wat ze op een scherm zien. Om uiteindelijk mediawijs te worden is de uitleg en begeleiding van ouders en andere opvoeders heel belangrijk. Om ouders en opvoeders te ondersteunen bij de mediaopvoeding introduceert Mediawijzer.net het Digi ABCD voor ukkies met concrete tips om je kind te begeleiden in de digitale wereld. Lees het Digi ABCD online of print de pdf-versie uit en hang deze op de koelkast als geheugensteuntje.

A. Ik snap het… niet? – Beperkt mediabegrip

Dreumesen, peuters en kleuters hebben moeite te begrijpen wat zij allemaal op een scherm voorbij zien komen. Ze herkennen het verschil tussen ‘echt’ en ‘nep’ nog niet. Daardoor weten ze ook niet wanneer er reclame op het scherm voorbijkomt. Van media zoals boekjes, apps en filmpjes die voor hun leeftijd te ingewikkeld zijn, kunnen jonge kinderen in de war raken en een verkeerd beeld van de werkelijkheid krijgen.
» Bekijk de tips

B. Het scherm de baas – Strategisch omgaan met media

Van jongs af aan heeft het scherm een grote aantrekkingskracht. Het drukken op knopjes en de kleuren, bewegingen en geluidjes die jonge kinderen daarmee oproepen, stimuleert het beloningssysteem in hun hersenen. Alleen zijn lang niet alle apps en spelletjes die zij leuk vinden goed voor hun ontwikkeling. En jonge kinderen leren het meeste in de echte wereld: hoe dingen ruiken, voelen en bewegen.
» Bekijk de tips

C. Vertel eens… – Samen praten over media

Samen praten over media is de beste manier om goed zicht te krijgen op wat je kind al begrijpt en waar je jouw kind kunt ondersteunen. Jonge kinderen kunnen al in hun eigen woorden vertellen wat zij op het scherm zien of wat ze aan het doen zijn. Stimuleer ze daarin.
» Bekijk de tips

D. Klikken scrollen en swipen… – Gebruik van apparaten

Swipen en scrollen leren kinderen al snel. Zodra de fijne motoriek beter is ontwikkeld, kan je kind ook gericht op iets klikken: een scherm openen of een spel afsluiten. Het goed bedienen van apparaten betekent nog niet dat je kind begrijpt wat hij op het scherm ziet. Om mediawijs te worden is begeleiding door jou als ouder heel belangrijk.
» Bekijk de tips


Volg @MediaUkkies op Twitter voor tips en nieuwtjes over mediaopvoeding en de Media Ukkie Dagen en twitter mee met #MUD18.

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen