Lees de verhalen en ervaringen van de bloggers

Bloggers Media Ukkie Dagen

Tijdens de Media Ukkie Dagen schrijven verschillende bloggers over het belang van mediaopvoeding in hun gezin. Op vrijdag werden de eerste blogs online geplaatst. Hieronder vind je een korte impressie van de verschillende artikelen die door de bloggers zijn geschreven.

Meisje Eigenwijsje – Nicole Adelaars

“Jonge kinderen komen steeds eerder en vaker in aanraking met de digitale media. Ze groeien op met online muziek, spelletjes en filmpjes. Hier in huis is dat niet heel anders. Hoe we bij onze dochter in het eerste jaar nog heel streng waren met het beeldscherm gebruik zien we nu ons zoontje meekijken met zijn grote zus. Media zijn leuk en je kind kan er veel van leren. Maar er zijn ook risico’s en daarom is het belangrijk dat kinderen veilig met media kunnen omgaan.” Lees verder

MamaLou blogt – Mary-Lou

“Eén op de drie ouders (31%) verwacht dat hun kinderen echt van nep kunnen onderscheiden. Slik! Daar hoor ik bij. Het jaarlijkse onderzoek van Iene Miene Media, naar het mediagebruik in gezinnen met jonge kinderen, strooit met meer herkenbare cijfers. Vlak voor het eten is het primetime voor 46% van de jonge kinderen om televisie te kijken, filmpjes af te spelen en apps te gebruiken. Dat laatste is ook niet meer dan logisch, het is hét moment dat iedereen weer samenkomt. Jij wil het liefst even uitpuffen op de bank na een lange (werk)dag. Die wil zijn verhaal kwijt. De ander heeft dorst. Het eten moet op tafel. En alles moet meteen en nu. Een gezinsavondspits in z’n volle glorie! Voor een beetje rust in de tent kies ik er voor om de televisie aan te zetten. Wij als volwassenen kunnen dan even ons verhaal kwijt en zij zijn even rustig en leren er ook nog iets van. Win-win. Toch?” hier Lees verder.

Mamaplaats

“Kinderen weten tegenwoordig razendsnel hun weg te vinden in de digitale wereld. Ze swipen van rechts naar links en hebben er bijna meer gevoel voor dan jij!Maar dat je kids zo handig zijn met alles wat digitaal is, maakt ze nog niet mediawijs. Zo herkennen ze reclames nog niet en kunnen ze pas na hun 7e jaar onderscheid maken tussen nep en echt.” Lees verder

Mammie Mammie – Mahwish Ashraf

“Mijn dochters van vier en zeven jaar willen regelmatig filmpjes kijken of spelletjes spelen op de tablet. In het begin wist ik niet goed hoe ik hiermee om moest gaan. Hoe lang mogen zij gebruik maken van de tablet? Wat mogen ze wel en niet zien? Wat zijn de gevolgen voor hun gedrag? Hoe hou ik alles in de gaten? Allemaal vragen waar ik antwoord op wilde hebben.” Lees verder

Mamaliefde – Linda van Aken

“Mijn eigen kinderen weten niet beter dan dat internet (of things) er is; dat ze vanaf mama’s telefoon Netflix kunnen aanzetten op de tv. Dat mama de verwarming regelt vanaf de telefoon, dat ze op de kindertablet spelletjes kunnen spelen. Het is dan ook erg lastig aan ze uit te leggen wat internet is, want het is er gewoon net zoals water en elektriciteit. Dat ze heel anders opgroeien zie je aan dat ze bijvoorbeeld op de tv willen gaan swipen, omdat ze denken dat ze dan van zender kunnen wisselen.” Lees verder

Papa’s wereld – Maarten Fest

“Het was ergens op de middelbare school dat ik mijn eerste telefoontje kocht. Wauw, door honderd keer op hetzelfde knopje te drukken kon ik een berichtje versturen. De eerste stapjes op een heel traag internet. De eerste computer die ik liet ontploffen met het turboknopje dat de stroomwisselaar bleek te zijn. Film kijken met een videoband in de recorder en bij cassettebandjes de tape terug rollen met een potlood. Wat zullen mijn kids me daarom uitlachen, tegenwoordig is het gewoon swipen en alles snel vinden wat je wilt. Hoe laten wij onze kinderen met media omgaan? Ook voor ons nog een zoektocht.” Lees verder

» Ga voor meer informatie over de bloggers naar: https://www.mediaukkiedagen.nl/bloggers/


Volg @MediaUkkies op Twitter voor tips en nieuwtjes over mediaopvoeding en de Media Ukkie Dagen en twitter mee met #MUD18.

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen