Dit waren de hoogtepunten van de Media Ukkie Dagen 2017

media ukkie dagen

Hoe kunnen ouders hun kind niet alleen op het gebied van voeding en beweging, maar ook op het gebied van mediagebruik een goede start meegeven? Van 31 maart t/m 7 april 2017 stonden de Media Ukkie Dagen in het teken van ‘Slim opgroeien met schermen’. Een terugblik op de hoogtepunten.

Nieuwe onderzoeksresultaten Iene Miene Media

Zoals ieder jaar werden tijdens de Media Ukkie Dagen de resultaten van het jaarlijkse Iene Miene Media onderzoek naar buiten gebracht. Bij de start van de campagne is uit het nieuwe onderzoek o.a. naar voren gekomen dat kinderen in de leeftijd van nul tot en met zes jaar ruim twee uur per dag naar een scherm kijken. Een derde van de ouders weet niet wat hun kinderen dan zien. Vooral YouTube-filmpjes kijken peuters en kleuters zonder ouderlijk toezicht.

» Lees meer en download het onderzoeksrapport

MediaDiamant: specifieke tips voor 0-6 jaar

Veel ouders hebben vragen over het mediagebruik van hun kinderen. Zoals: hoe kan ik de online veiligheid van mijn kind garanderen (51%)? Hoe houd ik het gebruik van beeldschermmedia in de hand (48%)? En de content die mijn jonge kinderen bekijken, is dat goede content (46%)? De MediaDiamant, wegwijzer in mediaopvoeding, helpt daarbij. Bij de start van de Media Ukkie Dagen zijn specifieke tips voor de mediaopvoeding van jonge kinderen beschikbaar gekomen.

Webinar voor professionals

Om professionals inzicht te geven in het gebruik van de nieuwe MediaDiamant in de praktijk organiseerde Mediawijzer.net op 4 april een live webinar. Sipke Jan Bousema (producer en presentator) sprak met Krista Okma (opvoeddeskundige), Evelyn Verburgh (mediacoach) en Linda van Aken (moeder en blogger) over het model, met de focus op het gebruik bij kinderen van 0 t/m 6 jaar. Kijk het webinar hieronder terug. Ook kijkersvragen die in de uitzending niet behandeld zijn, zijn beantwoord door Krista Okma en hier terug te vinden.

Bloggers

Naast de mediaopvoeding tips die ouders konden vinden op de campagnesite, konden ze de gehele week ook de artikelen volgen van bloggers over het belang van mediaopvoeding in hun gezin. Tegen welke problemen lopen ze aan? Bekijk hieronder alle artikelen op een rij.

Activiteiten door het hele land

Ieder jaar spelen de netwerkpartners van Mediawijzer.net een belangrijke rol in de campagne door het organiseren van activiteiten en het gezamenlijk uitdragen van de campagneboodschap. Om hen te helpen met het aanhaken op de campagne was er een toolkit voor professionals beschikbaar. Een aantal highlights uit het netwerk:

 • Sardes vertelde tijdens een interactieve middag over de wereld waarin kinderen opgroeien, inclusief dialoog over het hoe en waarom van mediaopvoeding en de rol van de kinderopvang daarbij. Ook werd er een eerste stap gezet richting een visie op media in de kinderopvang.
 • Ook in de bibliotheken was er veel te beleven. Denk aan dreumesuurtjes over digitale opvoeding, App Cafés, een 3D-workshop, diverse voorleesactiviteiten en een informatieavond met expert Justine Pardoen voor o.a. pedagogisch medewerkers, ouders & opvoeders en jeugdprofessionals.
 • Fenomenaal organiseerde een praktische workshop voor ouders over geschikte ukkie apps, wat je als ouder wel en niet op sociaal media moet zetten, beeldschermtijd en wat er gebeurt op school.
 • Wat kunnen (jonge) kinderen beter niet kijken en wat wel? Kijkwijzer gaf uitleg over de achtergronden van de informatiesystemen, parental controls, hoe de classificaties tot stand komen en op basis van welke criteria.
 • Cubiss presenteerde het online magazine Mediawijs in het onderwijs – editie Mediaopvoeding, voornamelijk gericht op kinderopvang.
 • Op de Facebookpagina van Mediaopvoeding.nl verschenen dagelijks conversatiestarters. Op  Mediaopvoeding.nl stond daarnaast een team van mediadeskundigen klaar om vragen te beantwoorden.
 • Het online platform Kind & Media werd gelanceerd, een platform met een missie: namelijk dat in 2020 elke organisatie die werkt met kinderen een visie op mediaopvoeding heeft.

In de media

Niet alleen werd #MUD17 goed gebruikt, ook op tv, radio en online waren de Media Ukkie Dagen niet te missen. Een greep uit de publicaties:

 • Krista Okma schoof aan bij RTL Live om te praten over mediaopvoeding
 • Expert Justine Pardoen was te gast bij BNR Nieuwsradio
 • ‘Onderzoek: Een derde van ouders weet niet wat hun kind doet op een beeldscherm’ (Kek Mama)
 • ‘Een derde van de ouders weet niet wat kinderen tot 6 jaar doen op een beeldscherm’ (Ouders van Nu)
 • ‘Leer je kind over media: tips en apps’ (Vriendin)
 • ‘Media Ukkie Dagen staan in teken van ‘slim opgroeien met schermen” (Nationale Onderwijsgids)

Bedankt!

De Media Ukkie Dagen waren, mede dankzij alle betrokken partners van Mediawijzer.net, een succes. Heel hartelijk dank aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd.


Volg @MediaUkkies op Twitter voor tips en nieuwtjes over mediaopvoeding en de Media Ukkie Dagen en twitter mee met #MUD17.

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen