De MediaDiamant uitgelicht: Inhoud

Inhoud

Veel opvoedvragen van ouders gaan over het mediagebruik van kinderen. Je wil je kind goed begeleiden maar weet niet altijd hoe. Om hen hierbij te helpen heeft Mediawijzer.net de ‘MediaDiamant – Wegwijs in mediaopvoeding‘ gelanceerd. De MediaDiamant bestaat uit vijf kanten, die elk staan voor een onderdeel van mediaopvoeding. Vandaag in de spotlight: Inhoud met tips voor ouders van baby’s, peuters en kleuters.

Inhoud – weet welke media geschikt zijn

Er staan iedere dag nieuwe apps of andere filmpjes online. Maar hoe maak je als ouder een goede keuze? Welke apps en filmpjes sluiten aan bij de leeftijd en belangstelling van jouw kind, zijn betrouwbaar en gebruiksvriendelijk, en ook nog eens leuk? Wanneer een app, filmpje, prentenboek of spelletje aansluit bij de belevingswereld van je kind, heeft dit een positief effect op de ontwikkeling. Je kind kan er dan veel van leren. Belangrijk dus om te kiezen voor goede inhoud.

Ook op de televisie is er veel te kiezen. Jonge kinderen houden vooral van tv-programma’s met felle kleuren, muziek, veel herhaling, snelle bewegingen, applaus en gelach. Van 2 tot 5 jaar houden ze van vriendelijke fantasiefiguren, vertrouwde omgevingen, dansen en zingen. Laat je kind daarom kijken naar langzame tv-programma’s met een huiselijke omgeving en dieren die ze herkennen, zoals een hond, kat of beer.

Tip: Toets de adviezen van experts en andere ouders

Bij het kiezen van geschikte filmpjes, apps en games kun je gebruik maken van adviezen van experts.

Bekijk de andere tips voor 0-6 jaar – op het gebied van Inhoud én de andere vier kanten – hier. Algemene informatie en tips voor oudere kinderen vind je hier.

Tijdens de Media Ukkie Dagen actief aan de slag met de MediaDiamant? Download hier het knipvel en vouw jouw eigen MediaDiamant.


Volg @MediaUkkies op Twitter voor tips en nieuwtjes over mediaopvoeding en de Media Ukkie Dagen en twitter mee met #MUD17.

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Media Ukkie Dagen